Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Nieuws

Expeditie 'Duurzame mobiliteit' met Goedele Liekens, Lieven Verstraete en tientallen anderen18 October 2012 - 17u25 | Home

Bond Beter Leefmilieu
Bond Beter Leefmilieu

Doel: één derde minder autoverplaatsingen

Goedele & Lieven en meer dan 80 anderen gaan ervoor!

Wie? Lieven Verstraete die met de trein en plooifiets naar zijn redactie op de VRT gaat, Goedele Liekens die haar auto laat staan voor de korte afstanden, maar ook een bakker uit Marke die zijn dagelijkse broodronde met de bakfiets gaat doen of een gezin dat haar tweede wagen van de hand wil doen... In totaal 85 deelnemers.

Wat? Elk expeditielid streeft naar een vermindering van het autogebruik met minstens 1/3 en dat gedurende één maand. De focus ligt niet enkel op woon-werkverkeer, maar ook op vrijetijdsverplaatsingen, winkelen of woon-schoolverkeer. Dit project van Bond Beter Leefmilieu wordt ook opgevolgd door de Universiteit Gent die instaat voor het onderzoek naar attitude- en gedragsverandering bij de deelnemers.

Wanneer? Van 15 oktober 2012 tot 16 november 2012.

Hoe? Het gaat over automobilisten die minstens 5 keer per week de auto gebruiken en een zekere mate van bereidheid hebben om hun gedrag te veranderen. Elke kandidaat ging na welke autoverplaatsingen hij/zij kan vervangen door duurzame vervoersmodi. Om de autoverplaatsingen te veranderen konden ze kiezen uit een pakket duurzame vervoersmiddelen die ze gratis ter beschikking krijgen: openbaar vervoer, (elektrische) bak- en plooifietsen, elektrische scooters, Blue-bikes, cambio autodelen, carpoolen,... BBL en Slimweg begeleidden de deelnemers op maat en zorgden dat de meest efficiënte keuzes werden gemaakt.

Waarom dit project? "Veel personen weten niet wat de huidige mogelijkheden zijn om je op duurzame wijze te verplaatsen", zegt Jan Vanhee van Bond Beter Leefmilieu. "De mogelijkheden van een elektrische plooifiets bijvoorbeeld zijn enorm. Je kunt er gemakkelijk en comfortabel afstanden tot 20 km mee afleggen. Bovendien kun je ze gratis meenemen op het openbaar vervoer of in de auto als dat nodig blijkt." Maar er is ook een doel op langere termijn: dit proefproject zal ook aanbevelingen opleveren voor de beleidsoverheden en vervoersaanbieders.

Meer informatie: www.expeditieduurzamemobiliteit.be

Bookmark and Share