Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Nieuws

Files vermijden door elektrische motorfietsen24 February 2012 - 11u00 | Home

Bond Beter Leefmilieu onderzoekt milieu- en mobiliteitsimpact van proefproject

Brussel 24 februari 2012 - EVjump is een gloednieuw concept waarbij automobilisten net voor ze in de file dreigen te belanden, kunnen overstappen van de wagen naar een elektrische motorscooter. Deze nieuwe verhuurformule gaat van start in het voorjaar van 2012. Bedrijven kunnen hun werknemers nu inschrijven voor een proefproject. Bond Beter Leefmilieu zal de proefpersonen opvolgen en het project evalueren.

Vele bedrijven kiezen voor de aantrekkelijke Brusselse regio, maar beseffen tegelijkertijd dat hun medewerkers dagelijks vast zullen staan in de files rond de hoofdstad. Bovendien pleegt het drukke autoverkeer in Brussel een aanslag op de luchtkwaliteit en de leefbaarheid in de stad.

EVjump wil een oplossing aanreiken. Op strategische locaties naast de autosnelwegen rond Brussel, zullen automobilisten hun wagen kunnen inruilen voor een elektrische motorfiets. Met die tweewieler rijden de pendelaars de file voorbij en kunnen ze zich overdag flexibel en milieuvriendelijk verplaatsen. 's Avonds pikken ze de wagen terug op en wordt de elektrische scooter opgeladen.

Voorlopig gaat het om een proefproject en zullen de deelnemers hun auto slechts op één plaats kunnen inruilen. EVjump voorziet op die locatie alle nodige faciliteiten: parking voor de eigen wagen, oplaadinfrastructuur en stalling voor de elektrische motorfietsen en kleedruimtes. Deze zogenaamde ‘bike-pool' wordt ingericht langs de E40, ter hoogte van afrit 23 Haasrode, dus net voor de staart van de structurele file.

EVjump besteedt ook uitgebreid aandacht aan de veiligheid. Testrijders zonder motorrijbewijs krijgen een gedegen opleiding alvorens met het proefproject te starten. In de ‘bike-pool zijn ook veiligheidskledij en helmen beschikbaar.

Opvolging door Bond Beter Leefmilieu

EVjump is een nieuw mobiliteitsconcept. Daarom zal Bond Beter Leefmilieu de mobiliteits- en milieuaspecten onder de loep nemen en na afloop van het proefproject het concept evalueren. We bekijken zowel het verplaatsingsgedrag van de proefpersonen, als het energieverbruik van de elektrische motorfietsen. "We verwachten een positief resultaat omdat de proefpersonen hun auto zullen inruilen voor een minder vervuilend alternatief," vertelt Roel Vanderbeuren van Bond Beter Leefmilieu.

Proefpersonen gezocht

Voor het project zoekt eVjump nog ondernemingen uit de Brusselse regio die hun werknemers van dit concept willen laten proeven. Zich kandidaat stellen kan via www.evjump.eu. Binnen het proefproject is er slechts plaats voor enkele ondernemingen.

Contact:

Roel Vanderbeuren, projectmedewerker mobiliteit Bond Beter Leefmilieu, 0494 70 76 30
Olivier De Montjoye, projectleider eVjump, zaakvoerder Monte Gaudio, 0483 36 01 03

Over eVjump

EVjump is een project van Monte Gaudio, Ostec en Voltspot met medewerking van Bond Beter Leefmilieu en Flanders Smart Hub en met steun van de Provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

Over Bond Beter Leefmilieu

Bond Beter Leefmilieu is de onafhankelijke federatie van meer dan 140 natuur- en milieuverenigingen in Vlaanderen. Ons doel? Gezonde lucht. Helder water. Natuur om van te genieten. Onze middelen? Grootschalige publiekscampagnes, met duizenden deelnemers per jaar. Zo bewijzen we dat milieuvriendelijk leven binnen ieders handbereik ligt. We zetten ook gerichte lobbycampagnes op om politici en bedrijfsleiders te overtuigen van het belang van een doortastend milieubeleid. En we verzorgen gedegen advies voor onze lidverenigingen. Omdat we vinden dat bruisende milieuverenigingen de beste garantie zijn voor een toekomst voor mens én natuur.