Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Nieuws

Nooit meer file23 October 2014 - 11u07 | Home - Bedrijfsfietsen

Foto: Mobiel 21
Foto: Mobiel 21

Is de elektrische fiets even comfortabel en snel voor woon-werkverkeer als de auto? Dat is het uitgangspunt van het campagnefilmpje dat Mobiel 21 lanceerde op YouTube. Op de bijbehorende website www.nooitmeerfile.be kunnen werknemers ontdekken of de elektrische fiets voor hun woon-werktraject een goede optie is. De campagne wordt gesteund door de Vlaamse Overheid.

De e-fiets is een serieus alternatief voor de auto. Dat blijkt uit een enquête die Mobiel 21 in het voorjaar afnam. Maar liefst 46% van de respondenten reed vroeger meestal met de auto naar het werk. De gemiddelde leeftijd van de bevraagde e-fietsers is 45 jaar, maar het voertuig is ook populair bij dertigers. Toch is er in Vlaanderen nog heel wat potentieel voor de e-fiets. Uit het Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen blijkt dat bijna een derde van alle werknemers op een afstand van 5 tot 15 kilometer van zijn werkplaats woont. In die categorie pendelt 75% met de auto en slechts 9,6% met de fiets.

Daarom lanceerde Mobiel 21 een campagne rond de e-fiets voor woon-werkverkeer. Via een rekenmodule op de website www.nooitmeerfile.be kunnen werknemers berekenen hoeveel geld ze kunnen besparen als ze een e-fiets aankopen om hun autoritten naar het werk te vervangen. Daarnaast bevat de website heel wat tips rond aankoop, onderhoud en gebruik van de e-fiets, een databank met adressen waar je een e-fiets kan uitproberen of aankopen en een forum om ervaringen uit te wisselen met andere pendelaars. Ook bedrijven vinden op de website de nodige inspiratie om de e-fiets te introduceren bij hun werknemers.

Bij de campagne hoort een YouTube-clip waarin iemand op een e-fiets het opneemt tegen een autobestuurder. Het doel? Om ter eerst van Zaventem naar het centrum van Brussel rijden en dan evalueren wie de aangenaamste rit heeft gehad. Een tweede duo testte het traject Vaalbeek-Leuven uit. Een verslag van hun rit vind je op www.nooitmeerfile.be.