Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Terug naar overzicht »

Fietspunt Turnhout

Foto: Melanie Ryckaert
Foto: Melanie Ryckaert

Fietspunt Turnhout wordt uitgebaat door vzw Den Aas in een lokale diensteneconomieproject. Dit project omvat ook de uitbating van Het Fietshuis, gelegen in het centrum van Turnhout. Hier wordt een bewaakte fietsenstalling aangeboden (elke weekdag van 9 tot 19 uur en op zaterdag van 9 tot 18 uur tegen slechts 20 eurocent per dag). Je kan er ook tweedehands fietsen kopen en er is een herstelplaats waar je reparaties aan je fiets kan laten uitvoeren. Er is ook een oplaadpunt voor elektrische fietsen, en wie het wil kan ter plekke bovendien een winkeltrolley lenen voor de boodschappen of een buggy voor de kleintjes. Er is ook een fietswash aanwezig.

 

Ligging & contact

Het fietspunt is gelegen aan het treinstation van Turnhout.

Stationstraat 1
2300 Turnhout
T: 014 88 29 00 of 0484 16 01 22
F: 014 88 29 00
E: fietspunt-turnhout@skynet.be
W: www.fietshuis.be

De ingang van het fietspunt vind je op perron 1

 

Openingstijden

Het fietspunt is elke werkdag geopend van 7u tot 19u.

 

Dienstverlening

 • Toezicht op en onderhoud van fietsenstallingen

  De medewerkers van het fietspunt houden meerdere keren per dag een toezichtsronde in de fietsenstallingen in en rond het station. Daarbij controleren ze of de fietsen ordelijk en correct gestald zijn en ruimen ze zwerfvuil op.

 • Fietsherstel volgens het thuiskomprincipe

  Het fietspunt heeft als doel het fietsgebruik te stimuleren door een goede dienstverlening aan te bieden. Het voorthelpen van gestrande fietsers hoort daar uiteraard bij. Dat wil echter niet zeggen dat zomaar elke herstelling uitgevoerd wordt. Om een duidelijke afbakening te maken, werkt het fietspunt volgens het zogenaamde 'thuiskomprincipe'.

  Het thuiskomprincipe bepaalt wie gebruik kan maken van de dienstverlening en welke herstellingen onder die dienstverlening vallen. De hersteldienst is een service om gestrande fietsers voort te helpen, zodat ze toch veilig en reglementair thuis kunnen komen met de fiets. Het gaat dus vooral om kleine herstellingen zoals het plakken van een band, het herstellen van een licht of ketting,... Voor grote herstellingen verwijzen de medewerkers van het fietspunt door naar de traditionele fietsenmaker.

 

 • Fietsverhuur

  Alle fietsvrienden (pendelaars, toeristen, studenten, plaatselijke bewoners) kunnen in het fietspunt terecht om een tweewieler te huren. Ook aan bedrijven biedt het fietspunt huur- en onderhoudscontracten aan, ook op langere termijn. Huurprijzen kunnen aangevraagd worden via e-mail.

  Het fietspunt Turnhout biedt ook de B-Dagtrip 'Trein + Huurfiets' aan

 

 • Fietsgraveren

In het kader van diefstalpreventie graveert het fietspunt in samenwerking met de stadsdiensten uw tweewieler. In Het Fietshuis kan u doorlopend en zonder afspraak terecht.

 

Het stadbestuur van Turnhout wil het fietsen in en rond de stad zoveel mogelijk stimuleren en aangenamer maken. Een ander initiatief dat daartoe bijdraagt is Het Fietshuis. Ook dat project is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de stad en vzw Den Aas. Het Fietshuis is centraal gelegen in de Gasthuisstraat (in de kelder van de Hema) en biedt volgende diensten aan:

 

 • Bewaakte fietsenstalling

  Elke werkdag kan u van 9u tot 19u uw tweewieler stallen in de bewaakte fietsenparking. Op zaterdag is deze dienst beschikbaar van 9u tot 18u. Een ganse dag uw fiets parkeren in de bewaakte stalling kost slechts 20 eurocent.

 

 • Verkoop tweedehandfietsen

  Op zoek naar een goede tweedehandsfiets? In Het Fietshuis kan u er één kopen!

 

 • Herstelplaats

  In de herstelplaats van Het Fietshuis kan je kleine reparaties aan je fiets laten uitvoeren.

 

 • Oplaadpunt elektrische fietsen

  In Het Fietshuis is er een oplaadpunt voor elektrische fietsen.