Welkom!

Fietspunten willen het gebruik van de fiets in combinatie met het openbaar vervoer stimuleren door in de directe omgeving van drukke mobiliteitsknooppunten fietsdiensten aan te bieden. Dat houdt in dat de medewerkers toezicht houden op de fietsenstallingen en ze onderhouden. Daarnaast kunnen fietsgebruikers in de fietspunten terecht om een tweewieler te huren of voor kleine herstellingen die noodzakelijk zijn om veilig en reglementair thuis te geraken. Een meer uitgebreide uitleg over het concept vindt u onder Wat?.

De fiets is een belangrijke schakel in duurzame ketenmobiliteit en kent een groot potentieel als voor- en natransportmiddel bij het openbaar vervoer. De tweewieler vormt dus een sterk wapen in de strijd tegen koning auto. Fietsgebruikers hebben dan ook alle recht om met een uitstekende dienstverlening in de watten te worden gelegd. De fietspunten tekenen daarvoor graag present. Bovendien worden ze uitgebaat door ondernemingen uit de sociale economie die voor de uitbouw van de diensten een beroep doen op mensen die moeilijk hun weg vinden naar het normale arbeidscircuit. Win³ dus: winst voor fietsers, kansengroepen en de maatschappij!

Voorlopig zijn de fietspunten vooral te vinden aan treinstations. Het concept is immers gegroeid vanuit een oproep van de NMBS-Holding rond het beheer van fietsenstallingen. Zo werden in 2007 de eerste fietspunten opgericht aan de acht grootste treinstations in Vlaanderen en Brussel. Sindsdien kende het netwerk dankzij het grote succes een exponentiële groei: in 2008 kwamen er nog vijf fietspunten bij, in 2009 werd het aantal meer dan verdubbeld. Begin 2010 opende in Namen ook het eerste fietspunt op Waalse bodem. Eind 2012 is de kaap van veertig fietspunten ruim gerond. En de toekomst ziet er met een tiental locaties in ontwikkeling bijzonder rooskleurig uit!

De actuele informatie per fietspunt vindt u door in het rechtermenu de gewenste locatie aan te klikken. Bij Waar? vindt u een overzichtskaart met alle fietspunten in België.

Indien u na het bekijken van de website nog verdere vragen hebt, kan u ons steeds contacteren via de gegevens bij Contact.

 

Laatste berichten

Car Free Day24 June 2014 - 12u35 | Home - Fietspunten - Studentenfietsen - Bedrijfsfietsen

Op 18 september 2014 doet FietsenWerk mee aan CAR FREE DAY! U ook?

Car Free Day is een duurzame pendeldag voor werknemers en werkgevers. Die dag moedigt Taxistop iedereen aan om te kiezen voor duurzaam woon-werkverkeer. We willen alle werknemers uit de wagen halen en hen overtuigen om fiets, bus of trein naar het werk te nemen. Ook...

Lees meer »

Crevits maakt opnieuw 100.000 euro vrij voor Blue-bikes08 May 2014 - 15u37 | Home - Fietspunten - Deelfietsen - Bedrijfsfietsen

(tekst Belga) Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) maakt opnieuw 100.000 euro vrij voor de ondersteuning van Blue-bikes. Blue-bike is het systeem van blauwe deelfietsen waarbij treinreizigers na hun trein-, tram- of busreis gemakkelijk van het station tot aan hun eindbestemming en terug kunnen geraken. De Vlaamse steun is bedoeld om het gebruik van de fietsen via een derdebetalersregeling...

Lees meer »

Eerste Velo Fixstation voor KU Leuven07 May 2014 - 20u24 | Home - Fietspunten - Bedrijfsfietsen - Projecten

'KU Leuven schakelt duurzame mobiliteit in hogere versnelling.', staat er sinds 5 mei te lezen op hun site. Een terechte stelling als je weet dat binnenkort de 4000ste bedrijfsfiets wordt uitgereikt. Bovendien zal VELO vanaf volgende academiejaar studenten een fiets aanbieden onder de vorm van een huurkoopcontract.

Maar het meest bijzondere nieuws is toch wel de installatie van een Velo...

Lees meer »