Welkom!

Fietspunten willen het gebruik van de fiets in combinatie met het openbaar vervoer stimuleren door in de directe omgeving van drukke mobiliteitsknooppunten fietsdiensten aan te bieden. Dat houdt in dat de medewerkers toezicht houden op de fietsenstallingen en ze onderhouden. Daarnaast kunnen fietsgebruikers in de fietspunten terecht om een tweewieler te huren of voor kleine herstellingen die noodzakelijk zijn om veilig en reglementair thuis te geraken. Een meer uitgebreide uitleg over het concept vindt u onder Wat?.

De fiets is een belangrijke schakel in duurzame ketenmobiliteit en kent een groot potentieel als voor- en natransportmiddel bij het openbaar vervoer. De tweewieler vormt dus een sterk wapen in de strijd tegen koning auto. Fietsgebruikers hebben dan ook alle recht om met een uitstekende dienstverlening in de watten te worden gelegd. De fietspunten tekenen daarvoor graag present. Bovendien worden ze uitgebaat door ondernemingen uit de sociale economie die voor de uitbouw van de diensten een beroep doen op mensen die moeilijk hun weg vinden naar het normale arbeidscircuit. Win³ dus: winst voor fietsers, kansengroepen en de maatschappij!

Voorlopig zijn de fietspunten vooral te vinden aan treinstations. Het concept is immers gegroeid vanuit een oproep van de NMBS-Holding rond het beheer van fietsenstallingen. Zo werden in 2007 de eerste fietspunten opgericht aan de acht grootste treinstations in Vlaanderen en Brussel. Sindsdien kende het netwerk dankzij het grote succes een exponentiële groei: in 2008 kwamen er nog vijf fietspunten bij, in 2009 werd het aantal meer dan verdubbeld. Begin 2010 opende in Namen ook het eerste fietspunt op Waalse bodem. Eind 2012 is de kaap van veertig fietspunten ruim gerond. En de toekomst ziet er met een tiental locaties in ontwikkeling bijzonder rooskleurig uit!

De actuele informatie per fietspunt vindt u door in het rechtermenu de gewenste locatie aan te klikken. Bij Waar? vindt u een overzichtskaart met alle fietspunten in België.

Indien u na het bekijken van de website nog verdere vragen hebt, kan u ons steeds contacteren via de gegevens bij Contact.

 

Laatste berichten

Fietspunt Dendermonde officieel geopend05 November 2013 - 22u35 | Home - Fietspunten - Studentenfietsen - Bedrijfsfietsen

DENDERMONDE - Het fietspunt aan het station van Dendermonde, waar iedereen terechtkan voor kleine fietsherstellingen, is gisteren officieel geopend. Een opgemerkte gast was schrijver Herman Brusselmans.
Dat Brusselmans langskwam betekent niet dat de schrijver een fervent fietsliefhebber zou zijn. Wel dat hij een goede band heeft met zijn broer Joseph, die de leiding over het fietspunt aan het station van...

Lees meer »

Fietspunt in Neerpelt vanaf maart 201405 November 2013 - 22u18 | Home - Fietspunten - Studentenfietsen - Bedrijfsfietsen

 

NEERPELT - Aan het station van Neerpelt wordt een fietspunt geopend. Zo breidt de vzw Basis haar aanbod uit, naast de drie bestaande fietspunten in Hasselt, Sint-Truiden en Genk.
‘Het fietspunt geeft een extra dimensie aan het fietsverhuurkantoor dat de gemeente een vijftiental jaren geleden opende in het station van Neerpelt, en dat vele jaren lang dankzij de inzet...

Lees meer »

Nieuwe fietspunten!30 September 2013 - 13u51 | Home - Fietspunten - Studentenfietsen - Bedrijfsfietsen

Op zeer korte termijn openen alweer een aantal nieuwe fietspunten de deuren!

Aan de stations van Zele, De Pinte, Eeklo, Ninove, Knokke en Geel zullen fietsende treinreizigers het nieuwe fietspunt zien verschijnen.

Welkom!

Houd onze website in de gaten voor meer gedetailleerde info over de openingsuren ed.

Lees meer »