Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Nieuws

15 van de 41 Vlaamse fietspunten met sluiting bedreigd19 June 2015 - 15u52 | Home - Fietspunten

De NMBS stopt in 2016 met de financiële steun waardoor heel wat fietspunten dreigen te verdwijnen. Lees hier de reacties in de pers, onder meer De Standaard, de tijd, Het NieuwsbladHLN, focus tv en RTV

Momenteel telt België 53 fietspunten waarvan 41 aan Vlaamse kant. Deze fietspunten zijn gelegen aan NMBS-stations en zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en de netheid van fietsenstallingen, houden toezicht en halen fietswrakken en weesfietsen uit de rekken. Ze voeren kleine fietsherstellingen uit voor pendelaars die hiervoor betalen en verhuren fietsen. De fietspunten werken met werknemers uit de sociale economie die intensief begeleid worden en werkervaring kunnen opdoen.

De financiering gebeurt via de zogenaamde klaverbladfinanciering, onder meer via tewerkstellingspremies en via de NMBS voor geleverde prestaties. De NMBS is één van de initiatiefnemers van de fietspuntwerking, maar schroeft het project nu terug. Vanaf september 2016 stoppen de spoorwegen met de financiering van de stations Turnhout, Genk, Sint-Truiden, Mol, Geel, Mortsel Oude God, Liedekerke, Zele, De Pinte, Ninove, Londerzeel, Eeklo en Asse. Bovendien gaat ook de service voor 16 andere Vlaamse en Brusselse fietspunten erop achteruit, gezien er enkel maar permanentie zal zijn tijdens de spitsuren.

Fietspunten zorgen ervoor dat meer mensen met de fiets naar het station komen. Jan Vanhee, directeur van Fiets&Werk, de koepel van sociale fietsondernemingen: "In deze tijden van files en milieudruk is dit een fout signaal en moet er net meer geïnvesteerd worden in de fiets. In een recente bevraging gaven bijna 1 op de 5 pendelaars aan meer naar het station te fietsen door de aanwezigheid van een fietspunt. Logisch, gezien onze leden instaan voor nette stallingen en hun aanwezigheid voor minder fietsdiefstal zorgt."

Fiets&Werk vraagt de NMBS om de beslissing te herzien en samen met andere overheidsinstanties te zoeken naar oplossingen voor het behoud van fietspunten én sociale tewerkstelling.