Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Terug naar overzicht »

Fietspunt Antwerpen-centraal

Foto: Fietshaven
Foto: Fietshaven

Fietshaven is een initiatief van de stad Antwerpen, ontwikkeld en uitgevoerd door Levanto. De organisatie verhuurt kwaliteitsvolle fietsen aan studenten, bedrijven, pendelaars en toeristen.

Fietshaven heeft een eigen werkatelier waar de fietsen worden gemonteerd, hersteld en onderhouden. Het atelier maakt deel uit van een sociaal-economieproject waar jonge langdurig werklozen kunnen doorgroeien naar het normaal economisch circuit. De medewerkers krijgen een opleiding en worden intensief begeleid door een vaste coach-instructeur. Ze zorgen voor de montage van nieuwe fietsen, het periodieke onderhoud en herstellingen.

In juni 2007 werd het verdeelpunt van Fietshaven aan de metro- en fietstoegang onder het Astridplein omgevormd tot het fietspunt Antwerpen-Centraal. U kan er terecht voor fietsverhuur en kleine herstellingen. Tussen 7u en 19u wordt er ook toezicht gehouden op de fietsenstallingen.

 

Ligging & contact

Het fietspunt Antwerpen-Centraal vindt u aan de metro- en fietstoegang van het Centraal Station, onder het Astridplein.

Koningin Astridplein 27
2018 Antwerpen
T: 03 203 06 73
E: fietshaven@levanto.be
W: www.fietshaven.be

 

Openingstijden

Het fietspunt is elke werkdag geopend van 7u tot 19u.

Betalen voor herstellingen of fietsverhuur kan enkel met bancontact.

Dienstverlening

 • Toezicht op en onderhoud van fietsenstallingen

  Het fietspunt Antwerpen is verantwoordelijk voor het toezicht op en het onderhoud van de fietsenstallingen van de NMBS-Holding onder het Astridplein en aan de nieuwe stationstoegang Kievit.

 

 • Aangifte van fietsdiefstal. Is uw fiets gestolen? Kom zeker langs in het fietspunt, wij helpen u bij uw aangifte via police-on-web.be zodat de camerabeelden kunnen opgevraagd worden.

 

 • Aangifte van fietsdiefstal. Is uw fiets gestolen? Kom zeker langs in het fietspunt, wij helpen u bij uw aangifte via police-on-web.be.

  • Fietsherstel volgens het thuiskomprincipe

  Het fietspunt heeft als doel het fietsgebruik te stimuleren door een goede dienstverlening aan te bieden. Het voorthelpen van gestrande fietsers hoort daar uiteraard bij. Dat wil echter niet zeggen dat zomaar elke herstelling uitgevoerd wordt. Om een duidelijke afbakening te maken, werkt het fietspunt volgens het zogenaamde 'thuiskomprincipe'.

  Het thuiskomprincipe bepaalt wie gebruik kan maken van de dienstverlening en welke herstellingen onder die dienstverlening vallen. De hersteldienst is een service om pendelaars voort te helpen, zodat ze toch veilig en reglementair thuis kunnen komen met de fiets. Het gaat dus vooral om kleine herstellingen zoals het plakken van een band, het herstellen van een licht of ketting,... Voor grote herstellingen verwijzen de medewerkers van het fietspunt door naar de traditionele fietsenmaker.

 

 • Fietsverhuur

  Studenten, toeristen en bedrijven kunnen in het fietspunt terecht voor het huren van kwaliteitsvolle, knalgele stadsfietsen. De tarieven en formules verschillen naargelang de doelgroep. Meer informatie vindt u op de website van Fietshaven.

    Er worden ook Blue-bike abonnementen verkocht en we verhuren fietsen aan 
    groepen (toeristen, families,...).