Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

FIETSenWERK in de media

Auto moet wijken voor fiets aan station15 December 2012 - 09u57 |

Fietspunt krijgt nieuwe stek in stationsbuffet

MECHELEN - De NMBS gaat onder de Postzegelbrug ruimte creëren voor vijfhonderd fietsenstallingen. De auto moet resoluut wijken voor de fiets. Er komt in januari extra verlichting om de veiligheid te verhogen.


Vzw 't Atelier, de sociale werkplaats van de stad, baat al vijf jaar het Fietspunt uit in het centraal station. "En dat doen ze perfect", zegt NMBS-woordvoerder Paul Van Aelst. "De orde, netheid en veiligheid van onze 1750 fietsenstallingen zijn bijzonder belangrijk om de reizigers te motiveren om meer met de fiets naar het station te komen. Dat zal er niet op verminderen nu de werken aan het nieuwe station op gang komen. De service van het fietspunt is ideaal om mensen te stimuleren om naar ons station te fietsen", weet Van Aelst.

Onder de brug

Op 7 januari start de aannemer met de werken op de grote autoparking achter het station. "Daarom wordt tegen einde januari de overdekte fietsenstalling aan de stationsuitgang verplaatst naar de zone rond sporthal Iham. Dat is een iets verdere loopafstand. We willen de hinder voor de fietsers zoveel mogelijk beperken, maar vooral de kwaliteit van de stallingen opdrijven", zegt Van Aelst.

"We gaan ook onder de Postzegelbrug rekken voor 250 fietsen plaatsen. In januari hangt onder de brug een duivenwering en er komt extra verlichting zodat iedereen zich wat veiliger voelt op deze plaats. Zodra we vaststellen dat de 250 plaatsen nog te weinig zijn, dan kunnen we bijzonder snel nog een bijkomende zone voor 250 stallingen voorzien onder de brug. Dat gaat dan wel ten koste van enkele tientallen auto's die daar nu geparkeerd staan", zegt Van Aelst.

Nieuwe stek

"We zijn ook zeer tevreden dat het Fietspunt een nieuwe vaste stek krijgt in het oude stationsbuffet", zegt Veronique Matthees van Fietspunt. "Op deze manier zijn we zichtbaarder voor de fietsers. Onze diensten staan in voor toezicht en onderhoud op en van de fietsenstallingen, de fietsenverhuur en een hersteldienst van fietsen van pendelaar. Daar wordt meer en meer gebruik van gemaakt.

Vijf jaar geleden konden we van de 207 gevonden fietsen aan het station amper 9 (5%) terug aan de eigenaars bezorgen. Dit jaar kunnen we er 32 (20 %) terug geven aan de eigenaars van deze 174 zogenaamde 'weesfietsen'. Onze mensen voerden ook 1391 herstellingen uit. En we verhuurden dit jaar bijna 500 fietsen aan toeristen die met de trein naar Mechelen kwamen. Vijf jaar geleden waren dat er maar 21", zegt Matthees.

Leo De Nijn
Concentra