Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

FIETSenWERK in de media

Eindelijk schot in stationsproject15 December 2012 - 09u57 |

Fietsers krijgen voorrang tijdens werken 'Mechelen in Beweging'

De Mechelse 'werf van de eeuw', het stationsproject, kent zijn startdatum: 7 januari. Vanaf die dag en de tien jaren die erop volgen, wordt 'Mechelen in beweging' uitgerold. Bij de inrichting van de werf wordt prioriteit gegeven aan de zachte weggebruiker. De parking onder de Postzegellaan is exemplarisch: mogelijk alle parkeerplaatsen maken plaats voor fietsenstallingen.

Het officiële startschot van stationsproject 'Mechelen in beweging' werd al twee dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen gegeven, maar veel meer dan wat studiewerk gebeurde er vervolgens niet op het terrein. Daar komt vanaf 7 januari verandering in.

Sloop- en graafwerken

Vanaf die dag wordt de stationsparking volledig afgesloten en moeten bestuurders hun wagen stallen op de tijdelijke parkings iets verderop. "Eerst moeten de gebouwen, onder meer de vroegere bowlingzaak worden gesloopt, want daar komt de uitrit van de werf. In de loop van februari kunnen dan de eerste echte graafwerken voor de bouw van de ondergrondse parkeergarage van start gaan", zegt woordvoerder Rudy Van Camp.

Eén van de uitgangspunten van 'Mechelen in beweging' is het STOP-principe: zoveel mogelijk Stappen, Trappen, het Openbaar vervoer gebruiken en pas in laatste instantie de Personenwagen inzetten. Dat principe wordt al tijdens de werf toegepast. "Voor fietsers en wandelaars blijft de doorgang altijd gegarandeerd. Wagens zullen wel moeten omrijden", aldus Van Camp.

Om de Mechelaar op de fiets te krijgen, wordt ook geïnvesteerd in fietsinfrastructuur. De overdekte fietsenstalling achter het station verhuist met luifels en al naar de tijdelijke parking. Gevolg is dat de fietsers net als autogebruikers een stukje verder zullen moeten stappen naar de perrons, maar er wordt een beter alternatief voorzien voor het station. "Om het fietsers gemakkelijk te maken, werden onder de Postzegelbrug rekken voor 250 fietsen geplaatst. Tegen 7 januari voorzien we onder de brug duivenwering en extra verlichting om de netheid en veiligheid van deze overdekte fietsparking te verhogen. Indien nodig kan de capaciteit onder de brug nog worden verdubbeld. Maar zolang dit niet nodig is, willen we daarvoor geen parkeerplaatsen opofferen", zegt woordvoerder van de NMBS-Holding Paul Van Aelst.


Fietspunt

Een andere nieuwigheid is de verhuis van het Fietspunt naar het voormalige stationsbuffet, waardoor het extra ruimte en zichtbaarheid krijgt. Vier à vijf vaste medewerkers van sociale werkplaats 't Atelier herstellen en verhuren er fietsen. "Het aantal herstellingen steeg bijvoorbeeld van 344 naar 1.391, het aantal verhuurde fietsen van 21 naar 499", toont coördinator Veronique Matthees het succes van het vijfjarige Fietspunt aan. De medewerkers verzorgen ook het toezicht en het onderhoud van de fietsenstallingen.


Wannes Vansina
Het Laatste Nieuws