Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Nieuws

Met de fiets naar het werk: fiscale duidelijkheid rond de bedrijfsfiets28 November 2011 - 10u18 | Home - Bedrijfsfietsen

De fiscus heeft bevestigd dat de fiscale vrijstelling op de bedrijfsfiets geldt voor het volledige voordeel. Als de bedrijfsfiets wordt gebruikt voor de woon-werkverplaatsing, wordt er geen belastbaar voordeel alle aard aangerekend voor het privé-gebruik ervan (tijdens weekends of vakantieperiodes).

Sinds 1 januari 2009 genieten ondernemingen van een fiscale vrijstelling als zij een bedrijfsfiets ter beschikking stellen van hun werknemers (inclusief toebehoren, met onderhouds- en stallingskosten). Deze vrijstelling geldt ook voor werknemers en bedrijfsleiders.

Lange tijd was het onduidelijk of dit fiscaal voordeel altijd van toepassing is, of enkel geldt voor de strikte woon-werkverplaatsingen. Het gebruik van de bedrijfsfiets in het weekend, de vakantie of de vrije tijd zou dan beschouwd worden als privégebruik en een belastbaar voordeel van alle aard vormen. In de praktijk heersten hierover dan ook de nodige twijfels.

Fiscus brengt duidelijkheid
De fiscus bevestigt dat de vrijstelling betrekking heeft op het volledige voordeel van het gebruik van de bedrijfsfiets. Met andere woorden: indien de fiets gebruikt wordt voor de woon-werkverplaatsing, hoeft er geen belastbaar voordeel alle aard te worden aangerekend voor het privé-gebruik ervan (bv: in het weekend of tijdens de vakantie).

Cumul met fietsvergoeding mogelijk
De fiscale vrijstelling op de bedrijfsfiets is cumuleerbaar met de belastingvrije fietsvergoeding van maximaal 0,21 euro/km (bedrag 2011) voor de woon-werkverplaatsing.

Bron: SD Worx


Bookmark and Share