Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Terug naar overzicht »

Fietspunt Genk

Foto: Basis
Foto: Basis

Op 14 september 2009 opende aan het station in Genk het derde Limburgse fietspunt. De uitbating ervan wordt verzorgd door vzw Basis, dat staat voor Beschut wonen, Arbeidszorg en Sociale tewerkstelling In Samenspel.

De vzw heeft binnen haar werking drie modules:

 1. Beschut wonen: semi-residentiële opvang van mensen met afhankelijkheidsproblemen
 2. Dagactivering: arbeidszorg in een dagcentrum voor mensen met psychosociale en/of psychiatrische problemen
 3. Fietsatelier:
  • assemblage, onderhoud, herstel, verhuur (functioneel en toeristisch) en verkoop van gerecycleerde en nieuwe fietsen en toebehoren
  • coördinatie en verhuur van de groene Fietsparadijs Limburg-fietsen

Via die laatste module werd de keuze gemaakt om de dienstverlening van de vzw uit te breiden met een fietspunt. De fiets promoten als alternatief, gezond en goedkoop vervoersmiddel vormt daarbij de insteek.

 

Ligging & contact

Het fietspunt bevindt zich aan het treinstation van Genk.

Europalaan 45
3600 Genk
T: 089 50 48 45
F: 089 50 48 45
E: fietspuntgenk@vzwbasis.be
W: www.vzwbasis.be

 

Openingstijden

Het fietspunt is alle weekdagen open van 7u tot 19u. In het weekend en op feestdagen kan u in het fietspunt terecht na afspraak.

 

Dienstverlening

 • Toezicht op en onderhoud van fietsenstallingen

  De fietspuntmedewerkers houden toezicht op de (brom)fietsstallingen aan het station. Daarnaast onderhouden ze deze stallingen en voeren ze een actief weesfietsen- en wrakkenbeleid in samenwerking met de stads- en spoorwegpolitie.

 • Fietsherstel volgens het thuiskomprincipe

  Het fietspunt heeft als doel het fietsgebruik te stimuleren door een goede dienstverlening aan te bieden. Het voorthelpen van gestrande fietsers hoort daar uiteraard bij. Dat wil echter niet zeggen dat zomaar elke herstelling uitgevoerd wordt. Om een duidelijke afbakening te maken, werkt het fietspunt volgens het zogenaamde 'thuiskomprincipe'.

  Het thuiskomprincipe bepaalt wie gebruik kan maken van de dienstverlening en welke herstellingen onder die dienstverlening vallen. De hersteldienst is een service om gestrande fietsers voort te helpen, zodat ze toch veilig en reglementair thuis kunnen komen met de fiets. Het gaat dus vooral om kleine herstellingen zoals het plakken van een band, het herstellen van een licht of ketting,... Voor grote herstellingen verwijzen de medewerkers van het fietspunt door naar de traditionele fietsenmaker.

 

 • Fietsverhuur

  Prijzen en informatie over de huur van een pendel- of toeristenfiets krijgt u via het gratis nummer 0800 96 96 7.