Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Terug naar overzicht »

Fietspunt Genk

Fietspunt Genk

De uitbating van het fietspunt aan het station in Genk wordt verzorgd door De Springplank vzw. Bij de Springplank vzw geloven we in een betere en duurzame samenleving met een maximaal hergebruik van goederen en grondstoffen, een samenleving waar iedereen een job kan uitoefenen die bij zijn of haar talenten past, waar iedereen financieel onafhankelijk is en waar we resoluut kiezen voor duurzame mobiliteit.

De Springplank vzw is een maatwerkbedrijf: onze kerntaak bestaat erin werk en ondersteuning op maat te bieden aan mensen die moeilijk een job vinden op de gewone arbeidsmarkt. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven een job uit te oefenen die bij hun talenten past, zijn we actief op diverse domeinen: de Kringwinkels Okazi in Hasselt en Sint-Truiden, upcycling met Flagbag, recycling met Creazi, de montage en assemblage van bedrijfsfietsen met Velovisie, het verhuur en onderhoud van fietsen via Fietsparadijslimburg.be, de uitbating van de fietspunten aan de stations van Genk, Hasselt en Sint-Truiden, het fietspunt Portivida in Genk en de conceptstore Hendrikshuis in het centrum van Hasselt.

De Sprinkplank vzw

Ligging & contact 

Het fietspunt bevindt zich aan het treinstation van Genk.

Europalaan 45
3600 Genk
T: 089 50 48 45
F: 
E: genk@fietspunten.be
W: fietsparadijslimburg.be

 

Openingstijden

Het fietspunt is alle weekdagen open van 7u tot 19u. Van 15 maart t.e.m. 20 oktober is het fietspunt ook geopend in het weekend en op feestdagen van 9u tot 13u.

 

Dienstverlening

● Fietsherstel volgens het thuiskomprincipe

Het fietspunt heeft als doel het fietsgebruik te stimuleren door een goede dienstverlening aan te bieden. 

Het thuiskomprincipe bepaalt wie gebruik kan maken van de dienstverlening en welke herstellingen onder die dienstverlening vallen. De hersteldienst is een service om gestrande fietsers voort te helpen, zodat ze veilig en reglementair thuis kunnen komen met de fiets. Het gaat dus om kleine herstellingen zoals het plakken van een band, het herstellen van een licht of ketting,... Voor grote herstellingen verwijzen de medewerkers van het fietspunt door naar de lokale fietshandelaar.

● Fietsverhuur

Het fietspunt aan het station van Genk is één van de vele afhaalpunten voor het fietsverhuur via de website fietsparadijslimburg.be. Iedereen die het fietsparadijs Limburg wil ontdekken per fiets, kan online fietsen reserveren en betalen. De fietsen staan op de gekozen dag klaar om af te halen in het afhaalpunt. Meer info en prijzen van fietsverhuur vindt u op https://fietsparadijslimburg.be/
Daarnaast kunnen pendelaars terecht bij het fietspunt van Genk voor het huren van een pendelfiets voor 1 dag, 1 week, 1 maand of 1 jaar.

● Verhuur van afgesloten en elektronisch beveiligde fietsenstalling

Fietsers kunnen hun fiets tegen vergoeding parkeren in de afgesloten fietsenstalling aan het fietspunt van het station van Genk. Er wordt een waarborg van € 20 gevraagd voor de toegangsbadge.

● Verkoop van tweedehands fietsen en Flagbag fietstassen

In het fietspunt van Genk kan u ook terecht voor de aankoop van een degelijke tweedehands fiets. Deze fietsen zijn samengesteld uit gerecupereerde tweedehands onderdelen én nieuwe onderdelen. Alle fietsen worden door de techniekers zorgvuldig nagekeken en getest. Elke fiets voldoet aan de wettelijke en technische vereisten. Daarnaast verkoopt het fietspunt van Genk ook de mooie fietstassen van Flagbag, gemaakt van gerecupereerde vlaggen en zeilen.

● Toezicht op en onderhoud van fietsenstallingen

De medewerkers houden toezicht op de (brom)fietsstallingen aan het station. Daarnaast onderhouden ze deze stallingen en voeren ze een actief weesfietsenbeleid in samenwerking met de lokale politie. De techniekers onderhouden ook de Blue Bike fiets.