Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Terug naar overzicht »

Fietspunt Kortrijk

Foto: Mobiel
Foto: Mobiel

Mobiel vzw stelt mensen te werk die het moeilijk hebben om hun plaatsje te vinden op de arbeidsmarkt. Deze werknemers krijgen een technische vorming als fietshersteller en worden intenser begeleid dan in het gewone bedrijfsleven.

Mobiel is wellicht het grootse fietspunt in Vlaanderen: 1500 m² ruimte staat ter beschikking van de fietser. Bij Mobiel vzw staan 20 medewerkers tot uw dienst om het u en uw fiets makkelijk te maken. Dagelijks rijden er meer dan 900 huurfietsen door Kortrijk en omgeving!

 

Ligging & contact

Het fietspunt Kortrijk en Mobiel vindt u aan de achterkant van het treinstation van Kortrijk.

Minister Pieter Tacklaan 57
8500 Kortrijk
T: 056 24 99 10
F: 056 24 99 19
E: info@mobiel.be
W: www.mobiel.be

 

Openingstijden

Van maandag tot vrijdag is het fietspunt geopend van 8u tot 18u30. Zaterdag lopen de openingsuren van 10u tot 18u. Ook op zon- en feestdagen kan u na afspraak een beroep doen op de diensten van het fietspunt.

 

Dienstverlening

 • Toezicht op en onderhoud van fietsenstallingen

  Fietspunt Kortrijk heeft een eigen fietsenstalling met videobewaking en een elektronisch beveiligde toegang. Deze stalling is 24u op 24u en 7 dagen op 7 toegankelijk. De bewaakte fietsenstalling aan het station en de fietsenstalling voor het NMBS-personeel staan eveneens onder toezicht van de fietspuntmedewerkers.

  Alle stallingen worden op zeer regelmatige basis gecontroleerd en onderhouden. Eigenaars van foutief gestalde fietsen kunnen verzocht worden hun fiets correct te stallen. Fietswrakken en weesfietsen worden in samenwerking met de politie verwijderd.

 

 • Fietsherstel volgens het thuiskomprincipe

  Het fietspunt heeft als doel het fietsgebruik te stimuleren door een goede dienstverlening aan te bieden. Het voorthelpen van gestrande fietsers hoort daar uiteraard bij. Dat wil echter niet zeggen dat zomaar elke herstelling uitgevoerd wordt. Om een duidelijke afbakening te maken, werkt het fietspunt volgens het zogenaamde 'thuiskomprincipe'.

  Het thuiskomprincipe bepaalt wie gebruik kan maken van de dienstverlening en welke herstellingen onder die dienstverlening vallen. De hersteldienst is een service om gestrande fietsers voort te helpen, zodat ze toch veilig en reglementair thuis kunnen komen met de fiets. Het gaat dus vooral om kleine herstellingen zoals het plakken van een band, het herstellen van een licht of ketting,... Voor grote herstellingen verwijzen de medewerkers van het fietspunt door naar de traditionele fietsenmaker.

 

 • Fietsverhuur

  In het fietspunt Kortrijk worden diverse types fietsen verhuurd, van gewone stadsfietsen tot trekkings, tandems, riksjahs, fietskarren, elektrische fietsen, plooifietsen, ligfietsen,... De fietsen kunnen gehuurd worden voor een termijn van 1 dag tot 1 jaar, en met of zonder onderhoudsservice.

 • Bikewash

  Voor €1 per spuitbeurt (90 seconden) kan u 24u op 24u uw fiets wassen in de openbare wasinstallatie in de inkomhal van het fietscentrum van Mobiel.

 

 • Douche

  Vanaf maart 2008 kan u een douche nemen om fris op uw bestemming te geraken.

 • Daarnaast biedt Mobiel zelf nog een aantal diensten aan

 • Doe-het-zelf-herstel

  Wie handig is, kan gebruik maken van de doe-het-zelf-herstelmodule in de inkomhal, 24u op 24u en 7 dagen op 7.

 

 • Snelherstel

  Wie een fiets huurt bij Mobiel of er een tweedehandsfiets heeft aangekocht, kan zonder problemen bij Mobiel terecht voor alle herstellingen aan deze Mobielfietsen. De meeste reparaties kunnen onmiddellijk uitgevoerd worden.

 

 • Gegidste fietstochten

  Bij Mobiel kan u standaard- of op maat gemaakte fietstochten in Kortrijk en omgeving reserveren. Er zijn nu ook culinaire fietstochten!

 

 • Verkoop van tweedehandsfietsen

  Mobiel verkoopt tweedehandsfietsen die door de eigen techniekers gerecycleerd werden. Omgekeerd kan u uw eigen fiets via consignatie laten verkopen. U kan uw oude fiets ook aan Mobiel schenken in ruil voor een waardebon.

 

 • Cursus 'leren fietsen'

  Wie nog niet kan fietsen, kan het leren bij Mobiel! Iedereen die geen of weinig fietservaring heeft, kan met deze fietslessen stapsgewijs de vaardigheden van het fietsen aanleren.

 

 • Cursus 'fietsherstel'

  Tijdens de basiscursus leert u de basisherstellingen die van pas komen bij een gewone stadsfiets. De specialisatiecursus is een vervolg op de basiscursus of vereist een goede basiskennis. We gaan dieper in op iets moeilijkere herstellingen bij verschillende types fietsen.

 

 • Fietswinkel

  In de Mobielwinkel kan u nieuwe en tweedehandsfietsen kopen, net als talrijke fietsaccessoires en fietsroutes. Ook voor heel wat gratis folders rond fietstoerisme en mobiliteit kan u in de shop terecht.