Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Terug naar overzicht »

Fietspunt Leuven

Vzw VELO is een sociaal en ecologisch fietsproject waar Leuvense studenten, het personeel van de K.U. Leuven en externe organisaties terecht kunnen voor het huren van een tweewieler. Daarnaast heeft VELO een fietsherstelplaats waar studenten hun fiets kunnen (laten) repareren.

VELO biedt ook een zinvolle opleiding en werkervaring aan jongeren en kansengroepen. Samen met de stad werkt VELO actief mee aan diefstalpreventie en de bevordering van de verkeersveiligheid in de stad.

Sinds juli 2007 is vzw VELO (in Leuven vooral bekend als verhuurder en hersteller van studentenfietsen) ook actief in het Leuvense station. De medewerkers van VELO onderhouden de fietsenstallingen.

In juni 2008 is het fietspunt Leuven verhuisd naar de nieuwe en definitieve locatie onder het KBC-gebouw. Sinds die overgang is ook de fietsverhuur en het fietsherstel opgestart en is het fietspunt dus volledig operationeel. Sinds 2011 is ook de fietsenstalling kant Kessel-Lo voor het publiek geopend. Ook deze stalling valt onder het beheer van het fietspunt.

 

Ligging & contact

Het fietspunt Leuven ligt aan de overdekte fietsenstalling aan de voorkant van het NMBS-station van Leuven.

Prof. R. Van Overstraetenplein 1/001
3000 Leuven
T: 016 21 26 01
F: 016 21 26 03
E: leuven@fietspunten.be
W: www.velo.be

 

Openingstijden

Het fietspunt is geopend van maandag t.e.m. vrijdag tussen 7u en 19u. Tijdens het toeristisch seizoen is het fietspunt ook geopend op zaterdag van 8u30 tot 17u en op zon- en feestdagen van 8u30 tot 14u.
Tussen Kerst en Nieuwjaar wordt er voor permanentie gezorgd.

 

Dienstverlening

 • Toezicht op en onderhoud van fietsenstallingen

  De toezichters waken erover dat de fietsenstallingen netjes en veilig zijn. Ze verplaatsen fietsen die verkeerd of gevaarlijk gestald zijn. Daarnaast helpen ze mensen die op zoek zijn naar hun fiets en verwijzen ze pendelaars bij problemen door naar de bevoegde instanties. Het fietspunt baat ook de betaalstalling uit. Een badge voor die stalling is te koop aan de NMBS-loketten.

 • Fietsherstel volgens het thuiskomprincipe

  Het fietspunt heeft als doel het fietsgebruik te stimuleren door een goede dienstverlening aan te bieden. Het voorthelpen van gestrande fietsers hoort daar uiteraard bij. Dat wil echter niet zeggen dat zomaar elke herstelling uitgevoerd wordt. Om een duidelijke afbakening te maken, werkt het fietspunt volgens het zogenaamde 'thuiskomprincipe'.

  Het thuiskomprincipe bepaalt wie gebruik kan maken van de dienstverlening en welke herstellingen onder die dienstverlening vallen. De hersteldienst is een service om gestrande fietsers voort te helpen, zodat ze toch veilig en reglementair thuis kunnen komen met de fiets. Het gaat dus vooral om kleine herstellingen zoals het plakken van een band, het herstellen van een licht of ketting,... Voor grote herstellingen verwijzen de medewerkers van het fietspunt door naar de traditionele fietsenmaker.

 

 • Fietsverhuur

  Fietspunt Leuven verhuurt fietsen aan particulieren en groepen en dat voor een termijn van een halve dag tot een jaar. Huurprijzen vindt u op de website van VELO.