Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Terug naar overzicht »

Fietspunt Mol

Foto: Fietsenatelier Mol
Foto: Fietsenatelier Mol

Vzw Fietsenatelier Mol groeide in tien jaar tijd uit tot een volwaardige sociale werkplaats waar langdurig en laaggeschoolde werkzoekenden via een arbeidsovereenkomst tewerkgesteld worden.

Bij aanvang van de tewerkstelling ontmantelen zij fietswrakken, poetsen herbruikbare onderdelen op en leggen er een stock mee aan. Ondertussen leren ze ordelijk, veilig, zelfstandig en onder gezag werken,..., attitudes die nodig zijn om door te stromen naar de tweede fase. Daarin maken ze van de gerecycleerde onderdelen tweedehandfietsen onder leiding van gediplomeerde fietsenmakers. Tijdens deze fase leren ze verantwoordelijk en assertief handelen. In een derde fase leren ze fietsen afmonteren en herstellen. Ook klantgericht werken en stressbestendigheid worden in deze fase aangeleerd.

Deze werkervaring vormt voor de werkzoekenden een stevige duw in de rug om een job te vinden in het normale arbeidscircuit.

Vanaf 1 september 2009 baat de vzw Fietsenatelier ook het fietspunt aan het station van Mol uit.

 

Ligging & contact

Het fietspunt bevindt zich aan het treinstation van Mol.

Hangarstraat - lokaal 0029
2400 Mol

T: 014 32 14 45
GSM: 0473 65 17 26
E: fietspunt.mol@desprongvzw.be
W: www.desprong.be

 

Openingstijden

Het fietspunt is van maandag tot en met vrijdag geopend van 7u tot 18u30.

 

Dienstverlening

 • Toezicht op en onderhoud van fietsenstallingen

  De medewerkers van het fietspunt verzorgen toezicht van 7u tot 18u30 op werkdagen. Ze zetten de pendelaars aan om de fietsenstallingen goed te gebruiken door verkeerd gestalde fietsen recht te zetten en weesfietsen te laten weghalen in samenwerking met de stadswacht of politie. Daarnaast onderhouden ze de stationsomgeving en zijn ze aanspreekbaar voor alle vragen i.v.m. fietsgebruik.

 • Fietsherstel volgens het thuiskomprincipe

  Het fietspunt heeft als doel het fietsgebruik te stimuleren door een goede dienstverlening aan te bieden. Het voorthelpen van gestrande fietsers hoort daar uiteraard bij. Dat wil echter niet zeggen dat zomaar elke herstelling uitgevoerd wordt. Om een duidelijke afbakening te maken, werkt het fietspunt volgens het zogenaamde 'thuiskomprincipe'.

  Het thuiskomprincipe bepaalt wie gebruik kan maken van de dienstverlening en welke herstellingen onder die dienstverlening vallen. De hersteldienst is een service om gestrande fietsers voort te helpen, zodat ze toch veilig en reglementair thuis kunnen komen met de fiets. Het gaat dus vooral om kleine herstellingen zoals het plakken van een band, het herstellen van een licht of ketting,... Voor grote herstellingen verwijzen de medewerkers van het fietspunt door naar de traditionele fietsenmaker.

 

 • Fietsverhuur

  Toeristen kunnen in het fietspunt een fiets huren per dag. Langere verhuurperiodes voor studenten, bedrijven,... zijn aan te vragen via info@desprongvzw.be