Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Terug naar overzicht »

Fietspunt Namen

Foto: Pro Velo
Foto: Pro Velo

In 1992 sloegen enkele fietsers de handen in elkaar om samen fietsevenementen te organiseren en om vanuit hun ervaring de overheid te adviseren inzake fietsbeleid. Pro Velo was geboren! De vzw stelt zich tot doel het fietsgebruik in Brussel en Wallonië te stimuleren en helpt de overheid, scholen, bedrijven en particulieren de fiets te herontdekken. De tweewieler is immers het vervoersmiddel van de toekomst: een snelle en goedkope oplossing voor korte trajecten, zeker in de stad. Bovendien is trappen goed voor het milieu en de gezondheid. De fiets is ook een essentiële schakel in de ontwikkeling van een betere mobiliteit en intermodaliteit.

Sinds 1 april 2010 baat Pro Velo het eerste fietspunt in Wallonië uit aan het station van Namen. Vlakbij bevindt zich ook het Maison des Cyclistes. Dankzij beide locaties kunnen fietsers genieten van een zeer uitgebreide dienstverlening.

 

Ligging & contact

Het fietspunt Namen vindt u in het stationsgebouw in Namen.

1 Place de la Station
5000 Namen
T: 081 81 38 48
F: /
E: info@provelo.org
W: www.provelo.org
en www.maisondescyclistes.be

 

Openingstijden

Het fietspunt is op maandag, woensdag en vrijdag geopend van 11u tot 19u en op dinsdag en donderdag van 7u tot 19u.

 

Dienstverlening

 • Toezicht op en onderhoud van fietsenstallingen

  De medewerkers van het fietspunt doen dagelijks vier rondgangen in de fietsenstallingen in en rond het station. Ze ruimen zwerfvuil op en verwijderen fietswrakken.

 

 • Fietsherstel volgens het thuiskomprincipe

  Het fietspunt heeft als doel het fietsgebruik te stimuleren door een goede dienstverlening aan te bieden. Het voorthelpen van gestrande fietsers hoort daar uiteraard bij. Dat wil echter niet zeggen dat zomaar elke herstelling uitgevoerd wordt. Om een duidelijke afbakening te maken, werkt het fietspunt volgens het zogenaamde 'thuiskomprincipe'.

  Het thuiskomprincipe bepaalt wie gebruik kan maken van de dienstverlening en welke herstellingen onder die dienstverlening vallen. De hersteldienst is een service om gestrande fietsers voort te helpen, zodat ze toch veilig en reglementair thuis kunnen komen met de fiets. Het gaat dus vooral om kleine herstellingen zoals het plakken van een band, het herstellen van een licht of ketting,... Voor grote herstellingen verwijzen de medewerkers van het fietspunt door naar de traditionele fietsenmaker.

 

 • Fietsverhuur

  Bedrijven, studenten, toeristen en particulieren kunnen in het fietspunt terecht om een fiets te huren, zowel voor korte als voor lange periodes.

  Het fietspunt biedt u ook de mogelijkheid om tijdens een bepaalde periode een elektrische fiets of een plooifiets te huren. Zo kan u deze bijzondere types eerst testen als u een aankoop overweegt.

 

In het aanpalende Maison des Cyclistes worden volgende diensten aangeboden:

 • Herstelatelier

  Wie zelf aan zijn tweewieler wil sleutelen, kan terecht in het herstelatelier. Al het nodige materiaal is er voorhanden en de medewerkers staan je met raad en daad bij.

 

 • Cursus 'leren fietsen'

  Professionele monitoren leren de kneepjes van het fietsvak aan. Dankzij hun jarenlange ervaring stomen ze fietsers van alle leeftijden klaar om het drukke verkeer te trotseren.

 

 • Cursus 'fietsherstel'

  Tijdens de cursus fietsherstel leert u de voornaamste herstellingen aan uw tweewieler zelf uitvoeren.

 

 • Toeristische fietstochten

  La Maison des Cyclistes organiseert het hele jaar door fietstochten die geschikt zijn voor iedereen: jong en oud, sportief en minder sportief. Deelnemen kan alleen of in groep. Reserveren is verplicht en kan tot 17u de dag voor vertrek. Bekijk de agenda voor het programma!

 

 • Fietsgraveren

  Laat uw fiets graveren en sla twee vliegen in een klap: het ontmoedigt fietsdieven én maakt het de politie makkelijker om de fiets bij verlies terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaar. Het graveren is trouwens helemaal gratis. Best wel even een afspraak maken op voorhand en uw identiteitskaart niet vergeten!

 

 • Verkoop van tweedehandsfietsen

  U wil uw oude fiets een tweede leven schenken in plaats van een troosteloos einde op de schroothoop? Dat kan! Breng uw tweewieler in enigszins goede vorm binnen en la Maison des Cyclistes zoekt een nieuwe eigenaar.

 

 • Fietsboetiek

  In elke Maison des Cyclistes vindt u een fietsboetiek waar u terecht kan om accessoires, kaarten, onderdelen en uitrustingen aan te kopen. Let wel: de fietsboetiek is geen uitgebreide fietsenwinkel of bibliotheek. U vindt er vooral producten die elders moeilijk verkrijgbaar zijn of die nodig zijn om de fiets snel weer rijklaar te maken in noodgevallen.

 

 • Documentatiecentrum en infopunt

  La Maison des Cyclistes verkoopt allerlei soorten fietskaarten en -gidsen. Bij de medewerkers kan u ook terecht met alle vragen rond fietsgebruik: leuke ideetjes voor fietstochten, slimme weetjes bij de aankoop van een fiets of advies bij woon-werkverkeer per fiets. Men helpt u graag verder!