Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Terug naar overzicht »

Fietspunt Neerpelt

Op 4 november 2013 opende aan het station in Neerpelt het vierde Limburgse fietspunt. De uitbating ervan wordt verzorgd door vzw Basis, dat staat voor Beschut wonen, Arbeidszorg en Sociale tewerkstelling In Samenspel.

De vzw heeft binnen haar werking drie modules:

1.      Beschut wonen: semi-residentiële opvang van mensen met afhankelijkheidsproblemen

2.      Dagactivering: arbeidszorg in een dagcentrum voor mensen met psychosociale en/of psychiatrische problemen

3.      Fietsatelier:

o   assemblage, onderhoud, herstel, verhuur (functioneel en toeristisch) en verkoop van gerecycleerde en nieuwe fietsen en toebehoren

o   coördinatie en verhuur van de groene Fietsparadijs Limburg-fietsen

Via die laatste module werd de keuze gemaakt om de dienstverlening van de vzw uit te breiden met een fietspunt. De fiets promoten als alternatief, gezond en goedkoop vervoersmiddel vormt daarbij de insteek.

Ligging & contact

Het fietspunt bevindt zich aan het treinstation van Neerpelt.

Fietspunt Neerpelt

Stationstraat 84

3910 Neerpelt

E: fietspuntneerpelt@vzwbasis.be
W: www.vzwbasis.be

 

Openingstijden

Het fietspunt is alle weekdagen open van 8u30 tot 16u30. In het weekend en op feestdagen kan u in het fietspunt terecht na afspraak en dit op het gratis nummer 0800 96 96 7

Dienstverlening

·        Toezicht op en onderhoud van fietsenstallingen

De fietspuntmedewerkers houden toezicht op de (brom)fietsstallingen aan het station. Daarnaast onderhouden ze deze stallingen en voeren ze een actief weesfietsen- en wrakkenbeleid in samenwerking met de stads- en spoorwegpolitie.

·        Fietsherstel volgens het thuiskomprincipe

Het fietspunt heeft als doel het fietsgebruik te stimuleren door een goede dienstverlening aan te bieden. Het voorthelpen van gestrande fietsers hoort daar uiteraard bij. Dat wil echter niet zeggen dat zomaar elke herstelling uitgevoerd wordt. Om een duidelijke afbakening te maken, werkt het fietspunt volgens het zogenaamde 'thuiskomprincipe'.

Het thuiskomprincipe bepaalt wie gebruik kan maken van de dienstverlening en welke herstellingen onder die dienstverlening vallen. De hersteldienst is een service om gestrande fietsers voort te helpen, zodat ze toch veilig en reglementair thuis kunnen komen met de fiets. Het gaat dus vooral om kleine herstellingen zoals het plakken van een band, het herstellen van een licht of ketting,... Voor grote herstellingen verwijzen de medewerkers van het fietspunt door naar de traditionele fietsenmaker.

·        Fietsverhuur

Prijzen en informatie over de huur van een pendel- of toeristenfiets krijgt u via het gratis nummer 0800 96 96 7.