Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Nieuws

Persbericht: Gentse Daltonschool De Lotus start nieuw deelfietsensysteem op Strapdag


Gent, 16 september 2016 - deze namiddag stelde Daltonschool De Lotus het fietsproject ‘Velo op School' voor, een deelfietsensysteem op maat van kinderen uit de basisschool. Dit gebeurde in aanwezigheid van de Gentse schepenen Filip Watteeuw en Elke Decruynaere. Hiermee is De Lotus de eerste Vlaamse basisschool die kiest voor dit duurzame fietsproject, met de steun van de stad Gent en de Nationale Loterij.


Schepen van Mobiliteit en Openbare werken Filip Watteeuw en Schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd Elke Decruynaere brachten vandaag een bezoek aan Daltonschool De Lotus om de Vlaamse Strapdag in de kijker te zetten. De stad kocht voor de school 25 fietsen van ‘Velo op School', een sociaal-economisch project van Fiets&Werk en Velo vzw. Hiermee is De Lotus de eerste Vlaamse basisschool die kiest voor dit project. Beide schepenen maakten samen met de leerlingen van het zesde leerjaar een fietstocht in de buurt om de fietsen te testen.
De Lotus zet al meerdere jaren in op de fiets. Door middel van talrijke activiteiten en jaarthema's worden de leerlingen aangemoedigd om met de fiets naar school te komen. Met deze 25 nieuwe fietsen wil De Lotus nog een stapje verdergaan: uitstappen zullen vanaf nu bij voorkeur met de fiets gebeuren in plaats van met de bus. De fietsen zijn bestemd voor kinderen van het tweede tot het zesde leerjaar en zijn volledig op maat van basisscholen ontworpen: onderhoudsarm, zeer robuust en geschikt voor groot en klein. Vzw JONG en de Brede School zullen de fietsen ook gebruiken, zo worden de fietsen gedeeld en maximaal ingezet waarbij kinderen uit de buurt ook aangemoedigd worden om meer te fietsen.

Velo op School
Fiets&Werk, de koepel van sociale fietsondernemingen, startte in 2014 samen met lid vzw Velo het project ‘Velo op School', gericht naar secundaire scholen. Er werd een innovatieve fiets ontwikkeld met als kenmerken uniseks, geschikt voor 12-18 jarigen, robuust en erg onderhoudsvriendelijk. Scholen schaffen een fietsvloot aan en gebruiken deze fietsen voor allerlei bestemmingen: zwembad, turnzaal, musea, etc. Ook worden de fietsen ingezet tijdens de lessen Lichamelijke Opvoeding om fietsvaardigheid te trainen. Scholen geven hiermee het goede voorbeeld, sparen kosten uit - busvervoer valt weg - en zorgen voor een echte fietscultuur op school. In de weekends en vakantieperiodes kunnen de fietsen gedeeld worden met andere organisaties. Het testproject werd in 2015 uitgerold over Vlaanderen en de rest van België. In 2016 ontwikkelde vzw Velo ook een fiets voor het basisonderwijs die nu getest wordt door enkele Gentse scholen. Meer info: www.veloopschool.be.

Strapdag en Week van de Mobiliteit
STRAP-dag verwijst naar stappen en trappen en past in de jaarlijkse Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september), een organisatie van het Netwerk Duurzame Mobiliteit en de Voetgangersbeweging/Octopusplan met de steun van de Vlaamse overheid. Deze themadag heeft tot doel om scholen, ouders en kinderen aan te moedigen om op een duurzame en veilige manier naar school te komen. Wie zich te voet of met de fiets naar school verplaatst, slaat veel vliegen in een klap. Het is niet alleen goed voor het milieu en de gezondheid; het maakt ook de onmiddellijke omgeving van de schoolpoort veel aangenamer en veiliger. Meer info: www.weekvandemobiliteit.be

Nota voor de pers (niet voor publicatie):

Meer info bij:

Stad Gent, contactpersoon Hannelore Bonami (hannelore.bonami@gent.be of 0494 70 76 30)

Daltonschool De Lotus, contactpersoon Sofie Vyncke (sofie.vyncke@onderwijs.gent.be of 0477 13 52 60)

Fiets&Werk, contactpersoon Jan Vanhee (jan.vanhee@fietsenwerk.be of 0478 48 68 16)


Een project van vzw Fiets&Werk en vzw Velo, met de steun van de stad Gent en de Nationale Loterij