Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Terug naar overzicht »

Fietspunt Sint-Niklaas

Foto: Johan Martens
Foto: Johan Martens

Het fietspunt "De Versnelling" is een onderdeel van vzw Den Azalee, een vereniging opgericht vanuit het OCMW van Sint-Niklaas. De vzw ontwikkelt diverse activiteiten om duurzame tewerkstelling te creëren en opleidingen te organiseren. Die activiteiten situeren zich bij voorkeur binnen kansarmoedebestrijding, milieuprojecten of werken volgens het principe van de buurt- en nabijheidsdiensten.

 

Ligging & contact

Het fietspunt is gelegen aan het treinstation van Sint-Niklaas.

Leopold II-laan 2
9100 Sint-Niklaas
T: 0493 51 64 76
F: /
E: deversnelling@vzwdenazalee.be
W: www.vzwdenazalee.be

 

Openingstijden

Het fietspunt is alle weekdagen open van 7u tot 19u.

 

Dienstverlening

 • Toezicht op en onderhoud van fietsenstallingen

  Viermaal per dag maken de medewerkers een rondgang in de fietsenstallingen. Ze controleren of de fietsen correct gestald zijn en grijpen in als het nodig is. Voor de pendelaars vormen ze een aanspreekpunt voor alle vragen en opmerkingen i.v.m. het fietsgebeuren. Tijdens de spitsuren (tweemaal per dag, op woensdag driemaal) zorgt het fietspunt voor permanent toezicht aan de fietsenstallingen.

 • Fietsherstel volgens het thuiskomprincipe

  Het fietspunt heeft als doel het fietsgebruik te stimuleren door een goede dienstverlening aan te bieden. Het voorthelpen van gestrande fietsers hoort daar uiteraard bij. Dat wil echter niet zeggen dat zomaar elke herstelling uitgevoerd wordt. Om een duidelijke afbakening te maken, werkt het fietspunt volgens het zogenaamde 'thuiskomprincipe'.

  Het thuiskomprincipe bepaalt wie gebruik kan maken van de dienstverlening en welke herstellingen onder die dienstverlening vallen. De hersteldienst is een service om gestrande fietsers voort te helpen, zodat ze toch veilig en reglementair thuis kunnen komen met de fiets. Het gaat dus vooral om kleine herstellingen zoals het plakken van een band, het herstellen van een licht of ketting,... Voor grote herstellingen verwijzen de medewerkers van het fietspunt door naar de traditionele fietsenmaker.

 

 • Fietsverhuur

  Pendelaars en toeristen kunnen in het fietspunt een fiets huren voor een termijn van een halve dag tot meerdere maanden. Vanaf een verhuurperiode van negen maanden is er een all-in contract met onderhoudsservice inbegrepen.