Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Terug naar overzicht »

Fietspunt Turnhout

Foto: Melanie Ryckaert
Foto: Melanie Ryckaert
Fietspunt Turnhout

 

Fietspunt Turnhout wordt uitgebaat door vzw Den Aas in een lokale diensteneconomieproject. Dit project omvat ook de uitbating van fietspunt Leopoldstraat, gelegen in het centrum van Turnhout. Hier wordt een gratis bewaakte fietsenstalling aangeboden (elke weekdag van 9u30 tot 18u30 en op zaterdag van 9 tot 18 uur. Je kan er ook tweedehands fietsen kopen en er is een herstelplaats waar je reparaties aan je fiets kan laten uitvoeren. Er is ook een oplaadpunt voor elektrische fietsen, en wie het wil kan ter plekke bovendien een winkeltrolley lenen voor de boodschappen of een buggy voor de kleintjes.

Ligging & contact
Het fietspunt is gelegen aan het treinstation van Turnhout.

Stationstraat 1
2300 Turnhout
T: 014 88 29 00 of 0484 16 01 22
E: info@fietspuntturnhout.be

W: www.fietspuntturnhout.be

 

De ingang van het fietspunt vind je op perron 1

 

Openingstijden
Het fietspunt is elke werkdag geopend van 7u tot 10u en van 15u tot 18u30.

 

Dienstverlening
· Toezicht op en onderhoud van fietsenstallingen

De medewerkers van het fietspunt houden meerdere keren per dag een toezichtsronde in de fietsenstallingen in en rond het station. Daarbij controleren ze of de fietsen ordelijk en correct gestald zijn en ruimen ze zwerfvuil op.

 

· Fietsherstel volgens het thuiskomprincipe

Het fietspunt heeft als doel het fietsgebruik te stimuleren door een goede dienstverlening aan te bieden. Het voorthelpen van gestrande fietsers hoort daar uiteraard bij. Dat wil echter niet zeggen dat zomaar elke herstelling uitgevoerd wordt. Om een duidelijke afbakening te maken, werkt het fietspunt volgens het zogenaamde 'thuiskomprincipe'.

Het thuiskomprincipe bepaalt wie gebruik kan maken van de dienstverlening en welke herstellingen onder die dienstverlening vallen. De hersteldienst is een service om gestrande fietsers voort te helpen, zodat ze toch veilig en reglementair thuis kunnen komen met de fiets. Het gaat dus vooral om kleine herstellingen zoals het plakken van een band, het herstellen van een licht of ketting,... Voor grote herstellingen verwijzen de medewerkers van het fietspunt door naar de traditionele fietsenmaker.

 

· Fietsverhuur

Alle fietsvrienden (pendelaars, toeristen, studenten, plaatselijke bewoners) kunnen in het fietspunt terecht om een tweewieler te huren. Ook aan bedrijven biedt het fietspunt huur- en onderhoudscontracten aan, ook op langere termijn. Huurprijzen kunnen aangevraagd worden via e-mail.

 

· Fietsgraveren

In het kader van diefstalpreventie graveert het fietspunt tweewieler. Doorlopend, zonder afspraak.