Fietsen werkt!

Welkom bij Fiets&Werk, koepel van sociale fietsondernemingen. Fietsmobiliteit en sociale tewerkstelling: daar staan wij voor! Samen met onze leden in Vlaanderen en Brussel beheren we fietspunten aan stations. Maar we bieden ook fietsen aan voor werknemers, toeristen, studenten of scholieren, telkens op maat van de klant.

Nieuws

Vraag naar Blue-bikes in 2018 gestegen14 January 2019 - 10u02 | Home

Blue-bike, het deelfietssysteem waarmee je ondertussen aan 60 trein, tram- en busstations een fiets kan ontlenen, breidde in 2018 sterk uit. Dat gebeurde omdat de vraag begin 2018 op zowat alle grote locaties sterk toenam. Er werden dan ook veel meer ritten gemaakt dan het jaar voordien, zo'n 224 000 in totaal. Boverndien kwamen er heel wat nieuwe leden bij. Daarom zal het deelfietsensysteem ook in 2019 blijven inzetten op het uitbreiden van de fietsvloot en het verbeteren van de dienstverlening. 

Meer ritten en nieuwe leden

Tijdens de laatste maanden van 2018 was de vraag naar Blue-bikes groter dan ooit. Er stonden hierdoor in 2018 een recordaantal ritten op de teller. Er werken in totaal maar liefst 224 000 ritten gemaakt. Dat is een groei van 8% in vergelijking met 2017. Op veel locaties waren dagelijks alle fietsen in gebruik. Daarom werken er in juni 2018 extra fietsen bijgeplaatst. Onder andere Leuven, Osstende, Mechelen en Antwerpen kregen de extra fietsen. Het bijplaatsen van extra fietsen kende een direct effect. De volledige groei van 8% is to te kennen aan de groeiende beschikbaarheid van de fietsen. De steden die dit jaar het meeste aantal ritten genereerden zijn Hasselt, Deinze, Gen-Sint-Pieter en Brugge. Bovendien kwamen er ook heel wat locaties bij. Het aantal locaties in 2018 steeg van 53 naar 60 locaties. Zo kregen onder andere de stations Heide, Noorderkempen, Kontich-Lint en De Lijn-halte Mechelen-Veemarkt hun eigen Blue-bikelocatie.

Mobilieitsimpact 2018

De impact van Blue-bike beperkt zich niet enkle tot het faciliteren van binnenstedelijke verplaatsingen. Blue-bike wordt namelijk in 93% van de gevallen gebruikt in combinatie met het openbaar vervoer. 28% van de gemaakte Blue-bike verplaatsingen is ter vervanging van een verplaatsing die voordien volledig per auto werd gedaan in first en last mile van de verplaatsing. Hiermee bespaarde de beschikbaarheid van Blue-bike in totaal minstens 62 690 autoverplaatsingen in 2018.

Blue-bike in 2019

Ook in 2019 verwacht Blue-bike een toename van het aantal gebruikers en ritten. er worden daarom in 2019 nog 350 extra fietsen voorzien die op heel wat nieuwe en bestaande locaties worden ingezet. De verbeterde fiets heeft 7 versnellingen, een groter mandje, betere banden en verbeted fietslicht. Op die manier wil Blue-bike het fietscomfort van de Blue-bikegebruiker blijven verbeteren. De eerste nieuwe locatie van het jaar zal in januari openen in Antwerpen-zuid. Izegem zal dit jaar snel volgen. Daarbovenop komen er ook in Leuven en Gent uitbreidingen en lopen er nog gesprekken met verschillende steden en gemeenten voor nieuwe locaties.

Blue-bike is een initiatief van De Lijn, FIETSenWERK en SRWT. Gebruikers kunnen met een jaarabonnement van €12, aan 60 locaties, verspreid over België, de deelfiets ontlenen aan een vast tarief tot 24 uur van maximaal 3.15 euro. Lid worden kan via www.Bleu-bike.be.